چگونه دادخواست تعدیل نفقه بدهیم

  • 1403/05/16
چگونه دادخواست تعدیل نفقه بدهیم

نفقه مبلغی است که مرد باید به همسر خود بپردازد. تعیین مقدار مبلغ نفقه با توجه به موارد مختلف متفاوت است. در برخی از موارد، هر دو فرد نفقه دهنده و یا نفقه گیرنده می توانند به دلایلی مانند بیماری، کاهش و یا افزایش توان مالی یا تورم، درخواست تعدیل نفقه داشته باشند. مرد علاوه بر پرداخت نفقه زن، مسئول پرداخت نفقه فرزندان نیز می باد. دربرخی موارد، وضعیت اقتصادی و اجتماعی مرد در طی سال ها تغییر کرده و زن می تواند نسبت به تغییر نفقه اقدام کند. در ادامه این بخش قصد داریم شما را با مفهوم تعدیل نفقه، شرایط آن و نمونه دادخواست دریافت آن، آشنا سازیم.

اگر در مورد نفقه و تعدیل نفقه سوالی دارید با وکیل پایه یک دادگستری روشن میلان تماس بگیرید. ایشان بهترین وکیل ارومیه در پرونده های خانوادگی و طلاق هستند.

شماره تلفن وکیل 09144494706

تعدیل نفقه چیست ؟

تعدیل به معنای ایجاد عدالت و برقراری نظم است که در حقوق نیز مانع از اجحاف در حق هریک از دو طرف می شود. دادگاه در هنگام تعدیل، به دنبال ایجاد عدالت در حق پرداخت کننده و دریافت کننده نفقه می باشد. تعدیل از دو جنبه نفقه زن و فرزندان و میزان نفقه پرداختی افرادی که قانونا مستحق دریافت نفقه می باشند، بررسی می گردد. اگر فردی به دلایلی مانند بیماری یا تورم شرایط اقتصادی امکان پرداخت نفقه تعیین شده را نداشته باشد، می تواند به دادگاه مراجعه کرده و درخواست تعدیل داشته باشد.

در چه شرایطی میتوان دادخواست تعدیل نفقه داد

تعدیل در نفقه دارای شرایط خاصی است. اگر فرد پرداخت کننده به دلایلی مانند بیماری و تغییر شرایط اقتصادی به دنبال تعدیل نفقه باشد، می تواند با در دست داشتن شواهد و مدارک، نسبت به تغییر مبلغ آن اقدام کند. پرداخت نفقه زن و فرزندان بر عهد پدر است. از این رو زن می تواند نسبت به دریافت نفقه خود و فرزندان اقدام کرده و درخواست آن را به دادگاه ارائه کند.

دادگاه تمامی وضعیت اقتصادی و زندگی مرد را بررسی کرده و با توجه به آن مبلغی را به عنوان نفقه در نظر می گیرد. اگر پس از گذشت مدتی، شرایط زندگی مرد بهتر شود و یا زن نتواند با نفقه دریافتی نیازهای ضروری خود را رفع کند، می تواند با مراجعه به دادگاه خانواده، حکم تعدیل نفقه را درخواست کند. در حالت کلی می توان گفت، آقا در صورت بیماری، بیکاری و تورم اقتصادی، خانم در صورت ارتقای شغلی همسر و یا عدم براورد نیاز های ضروری خود نسبت به تعدیل نفقه اقدام کند.

 

دادخواست تعدیل نفقه فرزند توسط مادر

 

دادخواست تعدیل نفقه فرزند توسط مادر

پرداخت نفقه فرزند از سوی پدر، یک وظیفه شرعی است. با این حال اگر پدر از پرداخت نفقه سرباز زند، مادر می تواند به نمایندگی از او، یک دادخواست مشابه نمونه زیر به دادگاه ارائه کند. درخواست نفقه فرزند از سوی مادر دارای شرایط خاصی است. در صورت نبود هریک از این شرایط، امکان دریافت نفقه فرزند وجود نخواهد داشت. مادر زمانی می تواند نسبت به مطالبه نفقه از سوی پدر اقدام کند که استطاعت مالی کافی برای گذران زندگی و مخارج فرزند را نداشته باشد. در بخش ذیل، یک نمونه دادخواست تعدیل نفقه فرزند را برای شما درج کرده ایم تا در صورت نیاز، درخواست مشابه این نمونه را به دادگاه ارائه کنید:

 

نمونه دادخواست تعدیل نفقه فرزند 

 

ریاست محترم دادگاه خانواده ………..

با سلام؛

احتراماً به استحضار می‌رساند با توجه به اینکه نفقه تعیین شده موضوع دادنامه پیوست در خصوص فرزند مشترک که ماهانه ………. ریال تعیین شده است به لحاظ تغییر شرایط و هزینه‌های جاری زندگی باید تعدیل و کاهش بیابد. لذا رسیدگی و صدور حکم شایسته در این خصوص مورد استدعاست.

با تشکر و تجدید احترام

نمونه 2:

خواهان: نام و نام خانوادگی- آدرس- شماره تماس

خوانده: نام و نام خانوادگی- آدرس- شماره تماس

خواسته: تعدیل نفقه فرزند با جلب نظر کارشناس

دلایل و منضمات: دادنامه شماره ....، استشهادیه، شهادت شهود

ریاست محترم دادگاه خانواده ...................

 

باسلام

احتراما به استحضار می رساند:

خوانده محترم......، در مورخ .....، به استناد دادنامه شماره.....، صادره از دادگاه .....، محکوم به پرداخت ماهانه، مبلغ ...... تومان، از بابت نفقه فرزند مشترک شده اند. با توجه به اینکه از تاریخ صدور حکم بر پرداخت نفقه، به مدت 2 سال می گذرد و طی این بازه زمانی، تورم اقتصادی، به شدت، افزایش یافته و از طرفی، اکنون، فرزند مشترک، به مقطع دبیرستان، وارد شده اند و نیازهای ایشان و مخارج شان نیز تغییر پیدا کرده است، مبلغ نفقه، کفاف مخارج و معیشت فرزند را نمی دهد.

لذا، با استناد به اینکه خوانده محترم، مدیر شرکت ...........، با فیش حقوقی........... تومان هستند و از استطاعت مالی کافی برای افزایش مبلغ نفقه فرزند برخوردارند و با پرداخت نفقه ، حتی در صورت افزایش آن، در مشقت مالی قرار نمی گیرند، از آن مقام محترم، تقاضای تعدیل مبلغ نفقه فرزند، با ارجاع امر به کارشناس و سپس صدور رای در این خصوص، مستدعی است.

ماده قانونی تعدیل نفقه فرزند

پرداخت نفقه فرزند از سوی پدر، یک قانون است. از این رو، مواد قانونی به آن تعلق می گیرند. با توجه به ماده 1199 از قانونی مدنی، نفقه فرزند دختر و پسر بر عهده پدر می باشد. اگر پدر فوت کند و یا توانایی مالی برای پرداخت آن را نداشته باشد، جد پدری موظف به پرداخت آن خواهد بود. اگر در شرایطی، جد پدری نیز توانایی مالی برای پرداخت نفقه فرزند را نداشته باشد، مادر باید مسئولیت پرداخت نفقه فرزند را بر عهده گیرد.

 

تعدیل نفقه زوج

 

دادخواست تعدیل نفقه زوج

زن برای دادخواست تعدیل نفقه، باید دلایل خود را به دادگاه ارائه کند. زن با اثبات دلایل خود می تواند نسبت به تعدیل نفقه خود اقدام کند. با این حال مرد هم می تواند نسبت به تغییر و تعدیل میزان نفقه اقدام کند. یکی از شرایط لازم این است که مرد برای تعدیل نفقه خود، از همان دادگاهی اقدام کند که نفقه زوجه برای اولین بار در آن، صادر شده است. دادگاه پس از بررسی دادخواست و تمامی مدارک ارائه شده، جلسه رسیدگی تشکیل می دهد. دادگاه با توجه به نظر کارشناس و شرایط زندگی نفقه دهنده و نفقه گیرنده، مبلغ مناسبی را در نظر می گیرد.

نمونه دادخواست افزایش نفقه زوجه

ریاست محترم دادگاه خانواده تهران/ شورای حل اختلاف ویژه خانواده

با سلام و احترام، به استحضار می‌رساند:

در تاریخ……… توافقنامه‌ای بین اینجانب و خوانده، تنظیم و امضا گردید و مقرر شد نفقه بنده و فرزند مشترک از قرار ماهیانه ………..میلیون ریال توسط مشاور الیه پرداخت شود. با توجه به اینکه نفقه تعیین شده موضوع دادنامه/ توافقنامه تنظیمی که ماهانه…….. ریال تعیین شده است به لحاظ تغییر شرایط و هزینه‌های جاری زندگی می‌بایست تعدیل و افزایش/ کاهش یابد لذا رسیدگی و صدور حکم به افزایش نفقه مندرج در توافقنامه با توجه به اینکه مبلغ مذکور حتی برای پرداخت اجاره ماهیانه منزل نیز کفایت نمی‌کند، در این خصوص مورد استدعاست.

با تشکر و تجدید احترام

تعدیل نفقه درگزارش اصلاحی

 

سخن پایانی

نفقه مبلغی است که مرد موظف به پرداخت آن می باشد. این مبلغ هم به زن و هم به فرزند تعلق می گیرد. در برخی از موارد، مرد و زن به دلایلی مانند تغییر شرایط اقتصادی یا بیماری به دنبال تعدیل نفقه هستند. در این صورت، می توانند با ارائه دلایل کافی درخواست خود را به دادگاه ارائه کنند و میزان نفقه را تغییر دهند. در این مقاله سعی کردیم شما را با نحوه ارائه دادخواست تعدیل نفقه از سوی زوج و زوجه همراه با شرایط آن آشنا سازیم تا بتوانید از روش های درست و قانونی نسبت به تعدیل نفقه اقدام کنید.

سوالات متداول

بیماری، تغییر شرایط اقتصادی، بیکاری مرد، عدم وجود توانایی مالی زن از جمله دلایل اثبات تعدیل نفقه هستند.

مرد می تواند در صورت تغییر شرایط اقتصادی، بیکاری و یا بیماری نسبت به تعدیل نفقه اقدام کند.

زن می تواند در صورت داشتن شرایط لازم، درخواستی مبنی بر دریافت نفقه فرزند به دادگاه ارائه کند و از این طریق، نفقه او را نیز با توجه به مبلغ مناسب دریافت کند.
نظرات :
ارسال نظر :