اگر صاحب چک فوت کند چه اتفاقی می افتد

  • 1403/03/27
اگر صاحب چک فوت کند چه اتفاقی می افتد

امروزه با توسعه صنعت تجارت، چک به یکی از مهم‌ترین اسناد تجاری برای معامله تبدیل شده‌است. شما می‌توانید با استفاده از چک انواع لوازم و محصولات مختلف را به صورت قسطی خریداری کنید و مابقی هزینه را در زمان مقرر پرداخت نمایید. تمامی چک‌ها دارای مدت زمان مشخصی برای پرداخت هستند. اگر چک به دلیل وجود هرگونه مشکل با عدم پرداخت رو به رو گردد، برگشت خورده و صاحب چک دچار مشکلات فراوانی می‌گردد. یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های افراد گیرنده چک این است که در صورت فوت صاحب چک چگونه می‌توان وجه آن را مطالبه نمود؟ در ادامه همراه ما باشید تا شما را با نحوه مطالبه وجه چک در صورت فوت صاحب آن آشنا سازیم. پس از مطالعه این مقاله با یک نمونه دادخواست مطالبه وجه آشنا شده و از روش‌های قانونی وجه خود را دریافت کنید.

 

برای حل پرونده های مخصوص چک با وکیل متخصص چک، آقای روشن میلان تماس بگیرید 09144330240

 

فوت صاحب چک

 اگر در حال مطالعه این مقاله هستید، بی‌شک با مشکل فوت صاحب چک روبرو شده‌اید. اما این مورد مسئله نگران کننده‌ای نیست چرا که شما می‌توانید به راحتی وجه خود را دریافت کنید. تنها کافی است با تمامی شرایط آن آشنا شوید.

 اگر صادر کننده چک قبل از وصول وجه آن فوت کند، در این صورت دو حالت برای شما رخ می‌دهد:

  • در حالت اول ورثه فرد موتوفی به بانک مراجعه کرده و فوت او را اعلام می‌کنند. در این صورت تمامی حساب‌های فرد صادر کننده چک مسدود می‌شود. در این صورت امکان نقد وجه چک برای شما غیر ممکن خواهد بود‌. به عبارت دیگر می‌توان گفت چک قابل پرداخت نبوده و موجودی حساب آن نیز به ورثه تعلق می‌گیرد.
  • اگر بانک از فوت صاحب چک باخبر نباشد، حساب او را مسدود نمی‌کند. در این صورت می‌توانید به راحتی وجه چک خود را نقد کنید.

 از آنجایی که صادر کننده چک قبل از فوت خود با رضایت کامل آن را در اختیار شما قرار داده است، بانک تنها پس از حصر وراثت، تعیین ورثه و بررسی اموال فرد موتوفی می‌تواند نسبت به پرداخت چک شما اقدام کند .

 با توجه به ماده ۲۳۱ قانون امور حسبی بدهی‌های مدت‌دار، حتی اگر مدت زمان تاریخ انقضای چک برای بعد از زمان فرد موتوفی باشد، بانک باید وجه چک را به روز کرده و آن را به فرد دارنده چک پرداخت نماید. با توجه به ماده ۳۱۱ قانون تجارت بانک‌ها موظف هستند در صورت وجود موجودی در حساب موتوفی وجه چک صادر شده را به فرد دارنده پرداخت نمایند.

 همانطور که گفته شد، در صورت مسدودی حساب فرد موتوفی، امکان برداشت پول از حساب‌های او وجود ندارد چرا که تمامی حساب‌ها بلوکه و مسدود می‌شوند. در این صورت چه باید کرد؟ در ادامه این بخش شما را با نحوه مطالبه وجه چک از ورثه فرد موتوفی آشنا خواهیم ساخت.

 

مطالبه وجه چک از ورثه متوفی

مطالبه وجه چک از ورثه متوفی 

شما می‌توانید پس از فوت فرد صادر کننده چک با توجه به شرایط و قوانین خاص وجه خود را از ورثه مطالبه کنید. یکی از بهترین راهکارها ارائه طرح دعوا برای مطالبه چک و صدور قرار تامین است. برای انجام آن تنها کافی است، دادخواست مطالبه وجه چک را به دادگاه حقوقی ارائه کنید.

 اگر گواهی انحصار وراثت وجود ندارد، می‌توانید از طریق شورای حل اختلاف و یا دادگاه نزدیک محل اقامت فرد موتوفی نسبت به استعلام آن درخواست دهید که این درخواست از سوی اداره ثبت احوال انجام می‌شود. فراموش نکنید برای دریافت وجه چک از ورثه فرد موتوفی وجود گواهی انحصار وراثت اهمیت زیادی دارد.

 با توجه به این موارد، وراث فرد موتوفی باید تمامی اموال و ترکه موتوفی را به طور دقیق نوشته و آن را مهر و موم کنند. پس از آن درخواست گواهی انحصار وراثت به ثبت می‌رسد. در برخی از موارد ممکن است فرد دارنده چک پس از تقسیم اموال توسط ورثه اقدام به دریافت و یا مطالبه وجه چک خود کند. در این صورت، وجود گواهی عدم پرداخت وجه چک در کنار دادخواست یک امر مهم و ضروری شناخته می‌شود.

 فراموش نکنید که وراث فرد موتوفی هیچ مسئولیتی برای پرداخت وجه چک از اموال خود را نداشته و باید آن را از دارایی‌های فرد موتوفی پرداخت نمایند. از این رو هر یک از ورثه باید با توجه به سهم خود پرداخت وجه چک را از اموال فرد موتوفی انجام دهد.

 

چک تا چند سال اعتبار دارد؟

 بهتر است به مدت زمان و یا تاریخ انقضای چک خود توجه کنید تا در زمان مقرر نسبت به دریافت وجه خود اقدام نمایید. اگر در هر صورت، مانند عدم وجود موجودی در حساب فرد صادر کننده چک یا فوت او، چک در زمان مقرر پرداخت نشود، برگشت خورده و شما می‌توانید از طریق دادخواست وجه خود را دریافت کنید.

 فراموش نکنید که اگر بعد از ۵ سال از تاریخ صدور دادخواست خود نسبت به دریافت مطالبه وجه پیگیری لازم را انجام ندهید، پرونده شما در مراجع قانونی قابل بررسی نمی‌باشد. شما می‌توانید پس از ۵ سال وجه چک خود را نقد کرده و آن را دریافت کنید اما تضمینی برای وصول آن نخواهد بود.

 

نمونه دادخواست مطالبه وجه چک از ورثه

نمونه دادخواست مطالبه وجه چک از ورثه

 تعیین خواسته: خواسته یا مطالعه به مبلغ ....... ریال بابت وجه یک فقره چک به شماره ........ مورخ ....... عهده بانک ....... با احتساب خسارات ناشی از تاخیر در تادیه و ناشی از دادرسی.

 دلایل: وکالت‌نامه ملصق به تمبر مالیاتی / فتوکپی مصدق چک شماره ...... مورخ .........

 شرح دادخواست

 ریاست محترم دادگستری.......

 با سلام احتراماً با اجازه و اختیار حاصل از یک برگ وکالت نامه ملصق به تمبر مالیاتی به وکالت از ناحیه خواهان با مشخصات و محل اقامت مرقوم خاطر عالی را مستحضر می‌دارد:

 ۱. مورث خواندگان محترم به عنوان صادر کننده یک فقره چک به شماره ....... به تاریخ ...... به مبلغ ...... ریال عهده بانک ....... به موکل مدیون و بدهکار بوده که در تاریخ ........ به رحمت ایزدی پیوسته است.

 ۲. چک یاد شده پس از فوت مشارالیه به بانک محال علیه ارائه و به علت عدم انطباق تاریخ برگشت خورده است.

 ۳. به موجب مستفاد از قانون مدنی: دیون موتوفی بعد از فوت او حال می‌شود و علت این امر آن است که هرگاه دین موجل موتوفی بدون آنکه حال شود به ترک او تعلق گیرد، مستلزم آن خواهد بود که ورثه نتواند در ترکه تصرفی بنماید تا موعد تادیه دین موجل برسد.

 ۴. با وصف فوق نظر به اینکه طلب موکل موجل بوده و با فوت صادر کننده چک‌ حال گردیده، خواندگان به عنوان وراث قانونی مکلف به پرداخت وجه چک در حق موکل می‌باشند.

 بنائه به مراتب و معنونه در فوق و استناد به ماده ۲۳۱ از قانون امور حسبی و مواد ۸۶۹ قانون مدنی و ۱۹۸ و ۵۱۹ قانون آیین دادرسی مدنی، رسیدگی و استماع خواسته و در ما نحن فیه صدور حکم به شرح ستون خواسته از محضر دادگاه تحت استدعاست.

 

اگر گیرنده چک فوت کند

 یکی از مهمترین سوالاتی که در این میان به وجود می‌آید این است که اگر فرد گیرنده چک فوت کند چگونه می‌توان وجه آن را دریافت کرد؟ در صورتی که گیرنده چک قبل از دریافت وجه فوت کند، در این صورت وراث او می‌توانند نسبت به دریافت وجه از ورثه فرد صادر کننده چک اقدام کنند. اما اگر مبلغ چک پرداخت شده و وراث فرد گیرنده چک به اشتباه نسبت به دریافت مجدد وجه چک اقدام کنند، وراث فرد صادر کننده می‌توانند نسبت به برگشت وجه اقدام نماید.

 

وصول چک سفید امضا بعد از فوت

 وصول چک سفید امضا

در چک سفید امضا فرد صادر کننده و دریافت کننده چک به این توافق می‌رسند که فرد دارنده اختیار کامل برای تکمیل مندرجات آن را دارد. اگر پس از دریافت چک سفید امضا فرد دارنده آن فوت کند، ورثه او می‌توانند به عنوان قائم مقام‌های قانونی نسبت به تکمیل چک سفید امضا اقدام کنند که از لحاظ قانونی هیچ منعی نخواهد داشت.

 در هنگام تکمیل مندرجات چک سفید امضا نیازی به اطلاع فرد صادر کننده نیست. مگر اینکه، مشخص شود تکمیل مندرجات توسط دارنده چک به عنوان وکیل انجام خواهد گرفت. اگر دارنده چک سفید امضا به عنوان وکیل صادر کننده مشخصات چک را کامل کند، پس از فوت هر یک از صادر کننده و یا دریافت کننده، چک نیز فاقد اعتبار خواهد بود. دادگاه و قاضی پرونده می‌توانند تشخیص دهند که آیا دارنده چک سفید امضا، وکیل و یا اصیل است.

 

 سخن پایانی

 امروزه چک به یکی از مهم‌ترین اسناد تجاری تبدیل شده‌است که توجه به پرداخت آن در موعد مقرر اهمیت زیادی دارد. در برخی موارد ممکن است قبل از سررسید موعد پرداخت وجه چک، صادرکننده آن فوت کند. در این صورت شرایطی پیش می‌آید که در این مقاله شما را با تمامی شرایط و نحوه مطالبه وجه چک در صورت فوت فرد صادرکننده آشنا ساختیم. بهترین وکیل ارومیه آقای روشن میلان میتواند با مشاوره حقوقی مسیر پرونده شما را تغییر دهد. با ایشان تماس بگیرید👌

 

سوالات متداول

در اینصورت با ارائه دادخواست به دادگاه می‌توانید وجه خود را از ورثه دریافت کنید.

 برای دریافت وجه چک از ورثه، وجود انحصار وراثت نیاز است.

 در چک سفید امضا فرد صادر کننده و دریافت کننده چک به این توافق می‌رسند که فرد دارنده اختیار کامل برای تکمیل مندرجات آن را دارد.
نظرات :
ارسال نظر :