شورای حل اختلاف برای چیست

  • 1403/04/07
شورای حل اختلاف برای چیست

بی‌شک بارها کلمه شورای حل اختلاف را شنیده‌اید و یا اینکه گذرتان به آن افتاده است اما اینکه شورای حل اختلاف برای چیست و چه اعضایی مدیریت آن را به همراه دارند؟ یکی از مهم‌ترین سوالات بسیاری از شما می‌باشد. شورای حل اختلاف مسئول رسیدگی به  اختلافات محلی و حل و فصل اموری است که هیچ ماهیت قضایی نداشته و یا پیچیدگی کمتری دارند. مردم با مراجعه به شورای حل اختلاف باعث کاهش مراجعات به محاکم قضایی و نیز توسعه مشارکت‌های مردمی می‌شوند. رئیس، دو نفر عضو اصلی، یک نفر عضو علی البدل و مسئول دفتر از اعضای اصلی شورای حل اختلاف هستند که هر یک از آنها وظایفی را بر عهده دارند. شورا نیز مانند دادگاه دارای قاضی است که توسط رئیس قوه قضاییه تعیین می‌گردد. در ادامه همراه ما باشید تا شما را با تفاوت شورای حل اختلاف با دادگاه و پرونده‌های حل شده در آن آشنا سازیم.

 

فرق شورای حل اختلاف با دادگاه

 

فرق شورای حل اختلاف با دادگاه

شورای حل اختلاف با دادگاه تفاوت‌های آشکاری دارد. از جمله تفاوت‌های آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تمامی پرونده‌هایی که در شورای حل اختلاف مورد بررسی قرار می‌گیرند، تابع تشریفات قانون آیین دادرسی نیستند.
  • رسیدگی به پرونده‌های شورای حل اختلاف نسبت به دادگاه هزینه کمتری می‌طلبد.
  • در شورای حل اختلاف تلاش برای حل و فصل موضوعات از طریق صلح و سازش است اما در دادگاه رای به نفع یکی از دو طرف صادر می‌گردد.
  • پرونده‌های شورای حل اختلاف به سرعت مورد رسیدگی قرار می‌گیرند اما در دادگاه به دلیل ازدیاد پرونده و طولانی شدن آن، بررسی موارد نیاز به زمان طولانی‌تری دارد.
  • مسئولیت صدور حکم در دادگاه بر عهده قاضی است که از سوی قوه قضاییه صلاحیت آن را به دست آورده است. اما اعضای شورای حل اختلاف از میان مردم و معتمدین محلی انتخاب می‌گردند.
  • در شورای حل اختلاف صدور حکم حبس وجود ندارد.
  • در شورای حل اختلاف می‌توان تحقیق و معاینات محلی را برای به دست آوردن ادله انجام داد.
  • توهین به هر یک از اعضای شورا  با توجه به ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی، مجازاتی را به همراه دارد.

 

چه پرونده هایی به شورای حل اختلاف می رود

یکی از مهمترین سوالاتی که بسیاری از افراد با آن روبرو هستند این است که چه پرونده‌هایی به شورای حل اختلاف ارسال می‌شوند؟ جالب است بدانید تمامی پرونده‌های حقوقی که امکان سازش و صلح در آن وجود دارند، به شورای حل اختلاف ارسال می‌گردند. علاوه بر این پرونده‌های کیفری قابل گذشت نیز در این شورا حل می‌شوند. در حالت کلی می‌توان گفت با توجه به ماده ۸ قانون شورای حل اختلاف، تمامی جرایم قابل گذشت، در شورای حل اختلاف حل و فصل می‌شوند اما اگر رسیدگی پرونده در شورا تنها با درخواست یکی از طرفین باشد و طرف دیگر تا پایان جلسه اول تمایل خود را برای رسیدگی در شورا اعلام نکند، در این صورت پرونده بایگانی شده و به مراجع صالح ارسال می‌شود.

 جالب است بدانید که تمامی اختلافات و دعاوی خانوادگی نیز می‌توانند در شورای حل اختلاف به اتمام برسند. اعضای شورای حل اختلاف موظف هستند برای حل فصل دعوا و ایجاد صلح و سازش پس از دریافت نتیجه آن را به صورت گزارش به مراجع قضایی ارسال کنند.

 

دلیل ارجاع پرونده از دادگاه به شورای حل اختلاف

در برخی از موارد ممکن است پرونده در شورای حل اختلاف به نتیجه نرسیده و به دادگاه ارسال شود. همانطور که در بخش قبل نیز به آن اشاره کردیم تمامی امور حقوقی و مدنی و خانوادگی که قابلیت گذشت داشته باشند، در این شورا حل و فصل می‌شوند. قاضی باید پس از ایجاد سازش میان دو طرف گزارش اصلاحی را صادر نموده و آن را به دادگاه ارسال کند اما اگر توانایی صدور گزارش اصلاحی را نداشته باشد، پرونده به دادگاه ارسال می‌گردد تا مابقی روند آن در دادگاه طی شود.

 در برخی از موارد شورای حل اختلاف تنها با درخواست یکی از طرفین آغاز می‌گردد. اگر طرف دیگر تمایلی برای ایجاد سازش در شورای حل اختلاف نداشته باشد، پرونده به دادگاه ارجاع داده می‌شود. شورای حل اختلاف به جز ایجاد سازش می‌تواند مانند دادگاه نسبت به صدور حکم رای دهد. به عنوان مثال می‌توان به دریافت اموال منقول تا سقف ۲۰ میلیون تومان، تخلیه عید مستاجره، دعاوی مربوط به گواهی حصر وراثت، تامین دلیل، تحریر ترکه و مهر و موم آن، جرایم تعزیری و مجازات جزای نقدی درجه ۸ اشاره کرد. شورای حل اختلاف صلاحیت رسیدگی به این پرونده‌ها را دارد. از اینرو به دادگاه ارسال نمی‌شوند.

 

پرونده بعد از شورای حل اختلاف کجا می رود

شورای حل اختلاف مسئول رسیدگی به اختلافات و دعاوی میان شهروندان است تا بتواند نتیجه را به صلح و سازش هدایت کند. پرونده‌هایی که نیاز به ارجاع به دادگستری نداشته باشند، در شورای حل اختلاف رفع می‌شوند اما در برخی موارد ممکن است شورای حل اختلاف صلاحیت رسیدگی به پرونده را نداشته باشد و یا همانطور که در بخش قبل گفته شد، پرونده به دلیل عدم درخواست یکی از طرفین به دادگاه ارسال گردد. تمامی پرونده‌هایی که در شورای حل اختلاف به سازش نرسیده و نتایج آن به صورت گزارش ارسال نمی‌گردند، به دادگاه  ارجاع داده می‌شوند تا دادگاه بتواند با توجه به قانون آیین دادرسی و با تشریفات کامل آن را به نتیجه برساند.

 

مختومه شدن پرونده در شورای حل اختلاف

یکی از مهمترین مواردی که به مختومه شدن پرونده در شورای حل اختلاف کمک می‌کند، صلح و سازش میان دو طرف است چرا که با صلح و سازش دو طرف پرونده به اتمام رسیده و گزارش آن به دادسرا ارسال می‌شود. با توجه به بخشنامه‌های صادر شده می‌توان گفت ۹۹ درصد از پرونده‌هایی که به شورای حل اختلاف ارجاع می‌شوند در همان ماه‌های اول با سازش روبرو شده و دیگر به اتمام می‌رسند.

 

هزینه شورای حل اختلاف به عهده کیست

پرداخت هزینه شورای حل اختلاف بر عهده فرد شاکی است. شاکی وظیفه دارد در مهلت مقرر تمامی هزینه‌های مربوطه را پرداخت کند. اگر پرونده دارای چند شاکی باشد، این افراد باید با همراهی یکدیگر نسبت به پرداخت هزینه اقدام نمایند. به عنوان مثال در پرونده‌ای با سه شاکی، هزینه به صورت شراکتی پرداخت می‌گردد.

 

شکایت کیفری در شورا حل اختلاف

 

شکایت کیفری در شورای حل اختلاف

برای طرح شکایت کیفری در شورای حل اختلاف ابتدا باید به شورای حل اختلاف محله خود بروید. معمولاً بهترین شورا، شورایی است که در محل اقامت فرد خوانده قرار گرفته است. پس از پیدا کردن شورای صالح برای حل پرونده و مراجعه به آن، یک فرم دادخواست از دفترخانه شورا درخواست کرده و آن را پر کنید. در این فرم باید مشخصاتی مانند نام و نام خانوادگی، مشخصات و نشانی، موضوع و دلایل دعوا را به طور کامل مطرح کنید.

پس از تحویل دادخواست خود، هزینه دادرسی را پرداخت نمایید. هزینه دادرسی شکایت‌های کیفری، معادل هزینه دادرسی محاکم دادگستری است که در دعاوی مالی معادل ۵ درصد می‌باشد. پس از آن یک نوبت به شما داده شده و رسیدگی به موضوع آغاز می‌گردد. علاوه بر این می‌توانید از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نیز شکایت خود را مطرح کنید. تنها کافی است به یکی از این دفاتر مراجعه نموده و شکایت خود را ثبت نمایید. تمامی مراحل پیگیری و مشاهده ابلاغیه در سامانه ثنا قابل مشاهده خواهند بود.

 

تعداد جلسات شورای حل اختلاف

از مهم‌ترین سوالاتی که بسیاری از افراد در هنگام ارجاع پرونده خود به شورای حل اختلاف با آن روبرو هستند این است که شورای حل اختلاف در چند جلسه پرونده را به اتمام می‌رساند؟ بهتر است بدانید که تعداد جلسات معمولاً در حدود یک الی دو جلسه می‌باشد اما این میزان بستگی به نحوه روند کار پرونده و اظهارات طرفین دارد. حتی در برخی موارد ممکن است این میزان افزایش یابد.

 

در شورای حل اختلاف چه بگوییم

اینکه در شورای حل اختلاف چه بگویید با توجه به پرونده شما متفاوت خواهد بود. علاوه بر این موضوعات پرونده، مدارک و شواهد نیز می‌توانند در این امر موثر باشد. در هنگام حضور در شورای حل اختلاف به نکات زیر توجه کنید:

  • حفظ آرامش برای حل اختلاف در جلسه اهمیت بسیار زیادی دارد.
  • احترام به طرف مقابل را فراموش نکرده و آن را اولویت قرار دهید.
  • تمامی صحبت‌های خود را به صورت مختصر و مفید بیان کنید.
  • از گفتن مطالب اضافی پرهیز کنید.
  • مدارک و شواهد را با ذکر دلیل شرح دهید و آن را به طور منظم ارائه دهید.

 سخن پایانی

برخی از پرونده های حقوقی امکان حل در دادگاه را ندارند چرا که تنها با یک سازش ساده می‌توان آن را به راحتی حل کرد. شورای حل اختلاف به خوبی چنین پرونده‌هایی را مورد بررسی قرار می دهد تا بتواند آن را حل کند. این شورا مسولیت رسیدگی به انواع پرونده هایی را دارد که دارای امور قضایی نیستند. تمامی نتایج حاصل در شورای حل اختلاف به صورت گزارش به دادگاه ارسال میشوند. در این مقاله سعی کردیم شما را با نحوه طرح شکایت کیفری در این شورا و رسیدی به پرونده ها آشنا سازیم.

سوالات متداول

سرعت رسیدگی به پرونده ها در شورای حل اختلاف بالاتر بوده و هزینه کمتری می طلبد. از سوی دیگر تابع تشریفات قانون آیین دادرسی نیستند.

زمانیکه یکی از طرفین پرونده راضی به حضور در شورای حل اختلاف نباشد، پرونده به دادگاه ارسال می شود.

جلسات شورای حل اختلاف معمولا یک الی دو جلسه است که با توجه به پرونده متفاوت خواهد بود.
نظرات :
ارسال نظر :